Receptury
Zakwas na chleb
Składniki:
mąka żytnia pytlowa T720 100 g
letnia woda (temperatura w zakresie 28 - 30 st. C) 100 ml
W
naczyniu mieszamy mąkę z wodą, ważna jest bardzo temperatura wody.
Zostawiamy w miejscu nie za ciepłym (max 28 st.) ale też nie za chłodnym
(min 23 st.) na 24 godziny. Po tym czasie dolewamy identyczną porcję
mąki i wody energicznie mieszając. Zakwas powinien mieć już
charakterystyczny zapach. Po kolejnych 24 godzinach dokarmiamy ponownie -
możemy użyć zamiast mąki żytniej pytlowej mąki żytniej sitkowej lub
razowej. Chleb wypieczony na zakwasie z dodatkiem mąki razowej będzie
smaczniejszy! Po 5 dniach zakwas jest gotowy do użycia. Część należy
zostawić jako jako zaczątek na następny zakwas - wtedy nie musimy
wyprowadzać zakwasu przez 5 dni - jest on gotowy praktycznie na drugi
dzień (po jednym dokarmieniu). Ważne jest zachowanie właściwej
temperatury wody i otoczenia - zbyt zimne spowoduje dłuższe ukwaszanie
mąki - zbyt ciepłe może spowodować że zakwas zamiast fermentować zacznie
gnić i nada się wtedy jedynie do wyrzucenia i zmusi do ponownego
ukwaszania mąki od nowa.
Chałka
Składniki:
100 g drożdży
6 łyżek cukru
2 szklanki mleka
6 szklanek mąki pszennej luksusowej lub orkiszowej jasnej
1 jajko
2 zółtka
70 g margaryny lub masła
cukier waniliowy (1 op)
sól - odrobina
Z
drożdży, mleka, cukru i 1/3 mąki zrobić rozczyn i pozostawić do
wyrośnięcia. Do rozczynu dodać resztę mąki, sól, roztopioną (nie
gorącą!) margarynę, żółtka i pianę z białek. Wyrobić ciasto aż zacznie
odstawać od ręki - w razie potrzeby dodać mąki lub mleka. Ciasto
podzielić na 5 części uformować bułeczki i ułożyć w foremce jedna koło
drugiej. Po wyrośnięciu posmarować jajkiem potrzepać kruszonką. Piec w
temperaturze 190 st. C
Drożdżowe rogale z marmoladą
Składniki na 12 dużych rogali:
3 szklanki mąki pszennej T500
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
3 łyżki cukru waniliowego
2 żółtka
60 g. świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1/3 kostki margaryny
12 łyżeczek twardej marmolady jabłkowej
1 łyżka śmietany ( do posmarowania)
gruby cukier do posypania
Przygotowanie:
Drożdże
rozcieram z kilkoma łyżkami mleka, cukru i mąki na masę o konsystencji
gęstej śmietany, odstawiam pod ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe
miejsce na ok. 15 minut. Do miski przesiewam mąkę, dodaję oba cukry,
przekładam wyrośnięte drożdże i razem z pozostałym mlekiem i szczyptą
soli wyrabiam ciasto przez ok. 10 minut. Ciasto jest średnio gęste.
Dodaję ciepłą płynną margarynę ( ale nie gorącą ) i wyrabiam do momentu,
gdy ciasto odchodzi od dłoni. Przykrywam miskę ścierką, odstawiam na 40
minut - ciasto powinno podwoić objętość. Dwie duże blachy wykładam
papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę
podsypaną mąką, lekko zagniatam i dzielę na 2 części. Każdą część
wałkuję w prostokąt ok. 20 x 30 cm, dzielę go na 6 trójkątów, na szerszą
część każdego trójkąta nakładam łyżeczkę marmolady i zwijam rogaliki (
od szerszej części do wąskiego końca). Zwinięte rogale układam na
blasze.
Pozostawiam blachy na 10 minut do napuszenia ciasta,
po czym smaruję rogale śmietaną i lekko oprószam cukrem. Wstawiam do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 25 minut ( termoobieg).
Ciabatta
Składniki:
Zaczyn:
7 g drożdży
200 ml letniej wody
175 g mąka pszenna chlebowa T750
szczypta cukru
Drożdże
rozpuścić w wodzie ze szczyptą cukru następnie dodać mąkę. Wymieszać do
uzyskania jednolitej masy. Nakryć ściereczką i odstawić na 12 godzin.
Ciasto:
7 g drożdży
30 g letniego mleka
200 ml letniej wody
30 g oliwa z oliwek
20 g sól
340 g mąka pszenna chlebowa T750
Drożdże
wymieszać z mlekiem, dodać do zaczynu razem z wodą i oliwą. Dodawać
stopniowo mąkę cały czas miksując mikserem. Na koniec dodać sól.
Miksować ok. 5 minut aż będzie bardzo sprężyste (uwaga! będzie bardzo
luźne). Przykryć i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie na opruszoną
mocno mąką stolnicę wyłożyć ciasto, rozciągnąć (nie używać wałka) na
grubość ok. 2 cm, posypać mąką i za pomocą skrobki plastikowej powycinać
prostokątne chlebki. Blachę obsypać mąką, poukładać chlebki pozostawić
na ok 25 minut. Piec w temp. 220 st. C przez ok 25-30 minut.
Smacznego!
Jagodzianki
Składniki:
500g mąka orkiszowa jasna
250g woda
15g drożdże
50g cukier
2 jajka
50g masła
Z
całej wody, połowy mąki, cukru i drożdży przygotowujemy zaczyn,
odstawiamy na około godzinę. Następnie dodając resztę składników (oprócz
masła) ciasto. gdy już zacznie się zarabiać - dodajemy roztopione i
wystudzone masło. Po wyrobieniu odkładamy pod przykryciem na ok. 15
minut, następnie wałkujemy płat ciasta i dzielimy na kwadraty żądanej
wielkości.
Następnie wykładamy borówki/jagody/maliny -
zamykamy je w środku formując kulę. Odkładamy na posmarowaną tłuszczem
blachę łączeniem do dołu do wyrośniecia. Gdy troszkę podrosną -
smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemu ok 15 minut w 180 st.
Bułeczki Grillowe
Składniki:
1 kg mąki pszennej T500
0,05 kg margaryny
0,02 cukier
0,025 drożdży
0,015 sól
0,5l wody
Zioła do smaku
Olej do formowania
Drożdże
rozpuszczamy w wodzie z cukrem i dodając po odrobinie mąki
przygotowujemy zwarte, sprężyste ciasto – sól dodajemy pod koniec
wyrabiania! Wyrobione ciasto, gdy już odchodzi od ręki zostawiamy na 10
minut spoczynku, po czym formujemy „kule”
Gdy ciasto podrośnie (mniej więcej podwoi objętość) spłaszczamy je delikatnie palcami dłoni.
Następnie zwilżoną w oleju skrobką nacinamy placki na kwadraty
Im
więcej oleju – tym łatwiej będą się dzielić bułeczki. Tak ponacinane
posypujemy ulubionymi ziołami, ja preferuję mieszankę ziół
prowansalskich z oregano i odrobiną ostrej papryki.
Tak przygotowane bułeczki wkładamy do piekarnika na temperaturę ok. 200 stopni. Po około 10 – 15 minutach – są gotowe!
Aromatyczne
i pachnące ziołami, idealne na grilla! Przed położeniem na ruszcie
warto delikatnie „rozerwać” (lecz nie całkiem!) bułeczkę wzdłuż nacięć i
posmarować np. masłem czosnkowym lub ulubioną oliwą! Są pyszne!